FAQ / Vanliga frågor

ALLMÄNNA FRÅGOR OM OPTUNE-BEHANDLING

VAR KAN JAG FÅ OPTUNE?

Optune finns tillgänglig i Sverige, kontakta din läkare i första hand för att se om du är lämplig för denna sorts behandling.

PASSAR OPTUNE FÖR MIG?

Du ska diskutera ditt specifika fall med din läkare.

MÅSTE JAG ÅKA TILL SJUKHUSET FÖR ATT FÅ OPTUNE-BEHANDLINGEN?

Det är olika rutiner i landet var man startar behandlingen och på vilket sätt på får medicinsk tekniks support men du kommer kunna bära på behandling övrig tid utanför sjukhuset.

KOMMER JAG ATT FÅ HJÄLP AV MIN VANLIGA SJUKVÅRDSPERSONAL ÄVEN I FORTSÄTTNINGEN?

Din behandling och utvärdering kommer att fortsätta av din behandlade läkare som vanligt enligt ditt sjukhus lokala riktlinjer.

ÄR OPTUNE GODKÄNT I SVERIGE FÖR BEHANDLING AV GLIOBLASTOM?

Ja. Optune har fått CE-märkning i Europa och är godkänt i bland annat Sverige för behandling av nydiagnostiserat glioblastom hos vuxna.

KAN JAG ANVÄNDA SYSTEMET OM JAG ÄR GRAVID?

Optune har ännu inte testats på gravida kvinnor. Optune får inte användas om du är gravid eller tror att du kan vara gravid, eller om du försöker bli gravid. Man vet inte vilken effekt och vilka biverkningar Optune har under en graviditet. Du kan få mer information av din läkare och i bruksanvisningen.

ANVÄNDNING AV OPTUNE

HUR LÄNGE MÅSTE JAG ANVÄNDA OPTUNE?

I början av behandlingen med Optune diskuterar din läkare med dig hur länge Optune-behandlingen ska pågå. För att uppnå bästa möjliga behandlingssvar ska du använda Optune så kontinuerligt som möjligt.

ÄR DET NORMALT OM HUVUDET KÄNNS VARMT NÄR OPTUNE-APPARATEN ÄR IGÅNG?

När man använder Optune kan man uppleva en viss värmekänsla. De flesta patienter vänjer sig snabbt vid det. Om du känner dig osäker eller upplever några förändringar av ditt hälsotillstånd, ska du kontakta din läkare omedelbart, precis som vid alla andra behandlingar. Du hittar säkerhetsinformation i bruksanvisningen.

KAN JAG ANVÄNDA MIN EGEN VÄSKA FÖR ATT BÄRA APPARATEN?

Optune är försedd med ett ventilationssystem för att förhindra överhettning av apparaten. Den medföljande väskan eller ryggsäcken är specialdesignade för en korrekt ventilation. Vi rekommenderar att du använder de medföljande väskorna.

KAN JAG RINGA MED MOBILTELEFON MEDAN JAG ANVÄNDER OPTUNE?

Ja. Optune har konstruerats och testats för att garantera att systemet inte stör andra elektroniska apparater enligt internationella standarder.

KAN JAG VISTAS I SOLEN NÄR JAG ANVÄNDER OPTUNE?

Ja. Men skydda hårbotten mot solljus.

VAD SKA JAG GÖRA OM TRANSDUCERARRAYERNA BLIR VÅTA?

Om transducerarrayerna blir våta, kan det hända att de självhäftande ytorna lossnar och då kan man inte längre vara säker på ordentlig kontakt med hårbotten. I så fall hörs ett larm och apparaten stängs av. Varje gång som transducerarrayerna blir våta eller lossnar måste du byta dem. För att transducerarrayerna inte ska bli våta, ska du täcka över dem med en duschmössa innan du duschar eller badar. När det regnar ska du om möjligt använda paraply eller huvudbonad.

HUR VET JAG ATT DET ÄR DAGS ATT BYTA TRANSDUCERARRAYERNA?

Transducerarrayerna ska bytas med 3–4 dagars mellanrum. Hur ofta det behöver göras beror på hur mycket du svettas och hur snabbt ditt hår växer ut igen. När håret växer ut försämras kontakten mellan transducerarrayerna och hårbotten. Om larmtonen kommer ofta, kan det vara ett tecken på att arrayerna kanske behöver bytas.

MÅSTE JAG TA AV MIG TRANSDUCERARRAYERNA VID UNDERSÖKNINGAR MED RÖNTGEN, DATORTOMOGRAFI ELLER MAGNETKAMERA (MR)?

Ja. Stäng av Optune-apparaten och ta av transducerarrayerna före röntgen, datortomografi eller MR. Applicera därefter nya transducerarrayer och fortsätt med Optune-behandlingen.

VAD SKA JAG GÖRA OM NÅGON DEL AV OPTUNE ÄR SKADAD?

Om apparaten eller någon del av den skadas, ska du kontakta din personliga supportperson. Alla reparationer måste utföras av kvalificerad och utbildad Novocure-personal.

PÅ RESA

KAN JAG VARA AKTIV UNDER OPTUNE-BEHANDLINGEN?

Innan du ger dig ut på resor eller ägnar dig åt fysisk aktivitet, ska du fråga din läkare, för att vara säker på att det inte medför någon säkerhetsrisk för dig. Det finns inga restriktioner för fysiska aktiviteter som är specifikt kopplade till användningen av Optune.

KAN JAG ANVÄNDA OPTUNE I BILEN?

Ja, om din läkare bedömt att du får köra med hänsyn till din övriga sjukdomstillstånd så hindrar inte behandling med Optune dig att köra eller åka bil som passagerare. Optune är bärbar och drivs av ett batteri. Apparaten kan dock inte drivas med strömuttaget i bilen. Om din resa varar längre än två timmar, ska du ta med ett extra batteri eller nätadaptern, för den händelse att batteriet skulle ta slut. Om du inte tar med ett extrabatteri eller nätadaptern, kan det hända att behandlingen avbryts, vilket i sin tur kan leda till minskad effekt av Optune-behandlingen. Frågor rörande din förmåga att köra bil ska du diskutera med din läkare.

KAN JAG HA MED OPTUNE PÅ RESOR?

Ja. Observera att Optune (inklusive transducerarrayerna) utlöser ett larm vid flygplatsens säkerhetskontroll och att det finns restriktioner för transport av litiumjonbatterier. Novocures kundtjänst samarbetar gärna med flygbolaget för att underlätta din resa. Vi ber dig att kontakta oss i god tid för att ordna alla nödvändiga förberedelser och formaliteter.

Sign up for our exclusive newsletter to get the latest update.

GO
Thank you for subscribing
Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy. Du hittar ytterligare information i vårdataskydds- och cookiepolicy
+