FAQ / Vanliga frågor

ALLMÄNNA FRÅGOR OM OPTUNE-BEHANDLING

Vilken effekt har Optune

Optune hämmar cancercellernas delning vilket kan leda till att cancercellerna dör. En stor studie har visat att behandling med Optune, tillsammans med cytostatika, förlänger överlevnaden hos patienter med nydiagnostiserat glioblastom.

Hur länge ska jag använda Optune?

I början av behandlingen med Optune diskuterar din läkare med dig hur länge behandlingen med Optune ska pågå. För att uppnå bästa möjliga behandlingssvar ska du använda Optune kontinuerligt.

Har Optune några biverkningar?

Behandlingen med Optune tolereras vanligtvis mycket väl. Den vanligaste biverkningen i samband med Optunebehandlingen är hudirritation på hjässan under arrayerna. Vanligtvis kan dessa hudirritationer hanteras väl utifrån rekommenderade åtgärder från din behandlande läkare och sjuksköterska

Kan jag vara aktiv när jag har Optune?

Förutom vattensporter finns det inga restriktioner för fysiska aktiviteter som är specifikt kopplade till användningen av Optune.

Kan jag ha med Optune på resor?

Det går bra att resa med Optune. Om du ska flyga kan det behövas ett intyg, prata med din tekniska supportperson i god tid så får du hjälp.

Kan jag vara i solen när jag använder Optune?

Du ska skydda arrayerna från direkt solljus och hög värme, det kan du göra med en lätt och luftig huvudbonad, peruk eller ett parasoll.

Är det normalt om huvudet känns varmt när Optune är igång?

Ja, en del patienter upplever en värmekänsla. De flesta vänjer sig snabbt vid det.

Vad ska jag göra om arrayerna blir våta?

Om arrayerna blir våta måste du byta dem. Skydda arrayerna från vatten – ta med paraply eller något vattentätt för huvudet om det är risk för regn.

Kan jag täcka arrayerna?

Ja, du kan ha en lätt och luftig huvudbonad eller peruk över arrayerna.

Sign up for our exclusive newsletter to get the latest update.

GO
Thank you for subscribing
Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy. Du hittar ytterligare information i vårdataskydds- och cookiepolicy
+