Den största utmaningen

Äventyraren Mats är 70 år, har en stor familj och ett långt, spännande arbetsliv bakom sig som tongivande vd för ett av Sveriges främsta friluftsvarumärken. Hans brinnande intresse för friluftsliv och aktiviteter utomhus har flätat samman hans yrkes- och privatliv och har genom åren tagit honom till många spännande platser runt om i världen. För två år sedan diagnostiserades Mats med glioblastom. Det här är hans berättelse om sjukdomsbeskedet, om att leva ett aktivt liv med Optune® och hur han hanterar sitt livs största utmaning.

Mats har varit gift i många år. Han och hans fru har inga gemensamma barn men många barn och barnbarn som de har en nära och tät kontakt med. De spenderar ofta helger och lov tillsammans på skidor och är aktiva utomhus. Mats steg av vd-posten för 10 år sedan men har inte direkt haft problem med att få dagarna att gå sedan dess; tiden har fyllts av styrelseuppdrag, kvalitetstid med familj och vänner och äventyr, han har bland annat varit på Nordpolen. ”Man värdesätter tiden på ett nytt sätt när man blir allvarligt sjuk och för mig har det handlat om att dra ner på arbetet men det har inte varit lätt att avveckla mitt styrelseengagemang. Det är tydligt att min kunskap och erfarenhet är eftertraktad”, konstaterar Mats.

Insjuknandet

Det var i samband med rehabträningen efter en planerad höftoperation som Mats för första gången upplevde något som han beskriver som ett flimmer för ögonen. Synrubbningen försvann inte och Mats uppsökte en optiker men det hjälpte inte. Flimret tilltog och han upplevde nu också att hans balans var försämrad. Mats fruminns att hon tänkte att något var allvarligt fel. ”Inte bara det att motoriken var påverkad, som när han skulle ställa kaemuggen i maskinen och missade, han blev också lite personlighetsförändrad. Mats som annars är en mycket varm person blev stingslig och olik sig själv”, säger hon.

"Jag gav mig inte utan åkte tillbaka. Jag vissteju att någonting inte stod rätt till"

Diagnos

Mats sökte hjälp på vårdcentralen men skickades hem. ”Jag gav mig inte utan åkte tillbaka. Jag visste ju attnågonting inte stod rätt till,” säger han. Till slut fick han gehör - och en remiss till akuten. Väl där beslutades det attman skulle göra en MR-undersökning av hjärnan. Då upptäcktes tumören. Fjorton dagar senare genomfördes enstor hjärnoperation där man avlägsnade så mycket som möjligt av tumören och operationen ansågs vara lyckad. Mats minns att han kände sig lugn och full av tillförsikt trots ett tut sjukdomsbesked. ”Jag förstår att det kanske låter konstigt men jag körde på och kände att det här är en tu utmaning men det grejar jag”, säger Mats.

Mats bär inte huvudbonad för att dölja arrayerna utan mössa om det är kallt ute eller keps för att det är snyggt, helt enkelt. Om någon ställer frågor tar han sig gärna tid att förklara hur Optune-behandlingen fungerar.

Behandling

Det finns ingen botande behandling för den hjärntumör som Mats drabbats av men det finns underhållsbehandlingar som kan bromsa cancern och vinna värdefull tid. Mats och hans fru tycker att de fått god information om sjukdomen och vilka behandlingar som finns tillgängliga. Mats erbjöds hela behandlingsarsenalen; kirurgi, strålning, cytostatikaoch Optune. Han hade aldrig hört talas om Tumor Treating Fields (TTFields) eller Optune tidigare men kände sig taggad när han fick sin Optune-apparat och behandlingen skulle sättas i gång. ”Att använda Optune blev en aktiv insats, något som jag själv kunde göra för att mota sjukdomen och vinna tid”, berättar Mats.

Öppenhet kring sjukdom och behandling

Mats har varit öppen mot alla i sin omgivning om sjukdomen och behandlingarna. Han har till exempel aldrig buritmössa för att dölja de för Optune så typiska arrayerna och sladdarna och har alltid stannat och tagit sig tid attförklara för människor vad det är han har på sitt huvud. ”Ibland märker man när folk undrar men viker ner blickenoch inte vågar fråga men då brukar jag helt enkelt berätta vad det är jag har på huvudet och hur behandlingen fungerar. Det är avdramatiserande”, berättar Mats som förklarar att han använde samma taktik när han skulle berätta om sjukdomen och behandlingen för barnbarnen. ”Jag förklarade vad jag har på huvudet, visade hur det fungerar och sen gick vi ut i snön och lekte. Man behöver inte göra det svårare än så.”

Ett aktivt liv

Mats har sedan diagnosen varit fast besluten att leva ettså vanligt liv som möjligt och inte låta behandlingen med Optune påverka hans vardag. I Mats fall betyderdet att han fortsatt leva ett aktivt liv. ”Jag har gjort allt jag velat; åkt längdskidor, skidor utför, varit ute i skogen, pågymmet, flugit… Optune är med mig i allt jag gör och ären del av min vardag”. De få biverkningar som ärkopplade till TTFields-terapin och Optune-behandlingen är milda till måttliga lokala hudirritationer på hjässan ochdet har Mats till och från känt av. I övrigt har han inteupplevt några biverkningar och Mats skulle utan tvekan rekommendera Optune till andra patienter i samma situation.

Mats har alltid spenderat mycket tid ute i naturen, något han fortsatt med under Optune-behandlingen.

Hans fru, som under sina yrkesverksamma år arbetat som sjuksköterska, hjälper Mats med arraybyten och de brukar skoja om att hon nu är hans in house-sjuksköterska. ”Till en början var det ovant och man kände sig osäker på var arrayerna skulle fästas men det behöver man inte vara. Man vänjer sig att hantera apparaten och nu går bytet på en kvart”, säger hon.

"Statistik är statistik och jag är jag. Jag kör på och är inte den som kastar in handduken i första taget"

En dag i taget

Som alla patienter med hans diagnos, går Mats på regelbundna kontroller var tredje månad. Dessa kontroller är alltid förenade med en viss anspänning då man vet att hjärntumören i princip alltid kommer tillbaka. Ser man dock inget oroväckande på MR-undersökningen så har man ett andrum på 3 månader till nästa kontroll. Hur framtiden ser ut vet ingen men Mats är fast besluten om att fortsätta kämpa på och fokusera på livet här och nu i stället för att läsa sjukdomsstatistik. ”Den säger ju väldigt lite om utsikterna på ett individuellt plan. Statistik är statistik och jag är jag. Jag kör på och är inte den som kastar in handduken i första taget”, säger Mats övertygande.

SE-OPT-00060

Hittills har mer än 26 000 patienter behandlats över hela världen med Optune. Det är en väl etablerad behandling som rekommenderas i RCC:s riktlinjer och "Min Vårdplan" för behandling av nydiagnostiserat glioblastom.

Sign up for our exclusive newsletter to get the latest update.

GO
Thank you for subscribing
Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy. Du hittar ytterligare information i vårdataskydds- och cookiepolicy
+